•   Класиране за  за Национален кръг на олимпиадата по Български език и литература!

                        "Високо, високо, високо,

                         високо застани..."

                                                           ФСБ

     Тази година е високосна, но напук на всички суеверия и фатализъм тя се очертава като една от най- успешните в училищната ни история с постигнатите високи резултати от наши ученици на олимпиадите по предмети. Това национално състезание, наложило се през годините като най- авторитетно и трудно със своите високи образователни критерии, винаги е било голямо изпитание за всички участници в него. Малцина са преминалите през общинските и областни кръгове, на които нивото на знания и компетентности граничи с академичните. Но ето, че след добрата новина за двете момичета, класирали се за Национален кръг на олимпиадите по Английски език и Философия, днес с радост ви споделяме за още две финалистки. Това са Кристияна Митрова от XI Б клас и Дея Бандрова от XII А клас. От трима класирали се за София област на Национален кръг по Български език и литература, две са нашите ученички! Криси е една от двама, класирали се от XI клас, а Дея – единствена от София област за XII клас, която достига до финалния етап. Радостта ни е голяма, защото именно това, което ни прави най- българи – родният ни език и литература, е силата, извела двете ни момичета до този голям успех. Така вече 4 – ри момичета ще чакаме да стигнат там, за където се пееше в песента на ФСБ – „високо, високо, високо...“ И вярваме, че това ще се сбъдне, защото тази година не само календарно, но и морално е ВИСОКОсна за нашето училище.

 

Поздравления и успех за Криси, Дея и техните учители по БЕЛ – г- жа Юлия Георгиева и г- жа Бойка Лечева.

  • Класиране за Национален кръг на олимпиадите по Английски език и Философия.

           Мислим си, че много неща стоят между нас и успеха - обстоятелства, хора, пари... Но истината е, че само едно нещо ни пречи да стигнем там, където искаме - и това сме самите ние! Защото най - голямата победа не е да превъзмогнеш пречките, които животът поставя на пътя ти. Най - голямата победа е да превъзмогнеш себе си. Точно, както го направиха нашите ученички - Петя Стоименова от VIII В клас и Христиана Петрова от XI Б клас, класирали се за финал на олимпиадите по Английски език и Философия. Петя е много стеснително и скромно момиче, но превъзмогна себе си и постигна нещо, което дори ученици от езикови гимназии не успяха - тя е единствената класирала се от София област за Националния кръг по Английски език! А Хриси не за първи път превъзмогва себе си и законите на гравитацията, летейки в ритъма на танците, изпълнявани от ДФ "Вайялет". Сега обаче тя "полетя" и с крилете на философската мисъл, класирайки се за финал - една от двама за София област...

И може би неслучайно тези вдъхновяващи успехи съвпаднаха с наближаването на пролетта. На Вапцаровски бялата пролет. Защото те са "първият й полет" , който ни "възвръща хиляди надежди".

 

Поздравления за Петя и Хриси и техните учители - г - жа Петя Донкина и г - жа Полина Паунова. Пожелаваме им успех на финала!

 

 

  • Училищен кръг на Spelling Bee:

    Прогимназиален етап - 1. Кристиян Димчев (  VI клас) 2. Александър Митев ( VI клас ). 

    Възрастова група Junior - 1.Ясен Божилов (IV Б клас) 2 Йоан Тасков (IV А клас).

     Поздравления за класираните ученици и техните учители - г - жа П. Божкова и г - жа Г. Нанчева.

  • Успехите на нашите ученици: Класиране и дипломи от олимпиада на Kings International по Човекът и природата.

     Kings International е международна организация за провеждане на ученически онлайн олимпиади, която набира все по - голяма популярност в образователните среди като авторитетно потвърждение за постигнато високо ниво на знания и компетентности. Статистиката сочи, че през 2022 година семейството на Kings наброява 19 300 участници, състезаващи се в квалификационни кръгове по различни предмети. С гордост споделяме, че през ноември и декември 2023 година в два кръга по предмета Човекът и природата участваха 20 деца от VI а и VI б клас на нашето училище, с което се наредиха на 5 място в страната по брой на успешно преминалите през квалификациите. Класираните получиха дипломи и предметни награди. На първо място по успех е Никола Каварджиков,на второ - Кристиян Димчев, а натрето - Цветелина Иванова. Вдъхновител на този успех е младата ни колежка по Човекът и природа - г - жа Ани Савова, която е отскоро в професията, но достойно отстоява добрите традиции и високото ниво в обучението по природни науки в нашето училище.

Поздравления за учениците и тяхната учителка!

 

  

  • Ден на ученическото самоуправление

 Всяка година 9 - ти май е по- различен ден, защото се сменят ролите в училище. В Деня на ученическото самоуправление учениците по традиция заеха местата на своите ръководители и се превъплътиха в ролята на учители, директор и заместник- директори, счетоводител, домакин, библиотекар и училищен психолог. И това се направи не на игра, за забавление, а с цялата сериозна отговорност на позициите, които се заемат. Основната цел на тази инициатива е учениците да почувстват атмосферата от другата страна на учебния процес, да станат съпричастни на ежедневните проблеми и да опознаят учебно - възпитателните и административни дейности отвътре. Или образно казано - да имат възможност да влязат "в обувките" на големите, за да видят какво е да стоиш отпред. Пред цял клас. Или пред цялото училище. Пред домакински и счетоводни сметки. Пред опашка от чакащи деца за книги...

 

Така всеки получи възможност да разбере гледната точка на другия. За да стане тя и лично негова, което е най - добрият начин за човешко самоуправление!

 

 

 

  • Рок енд рол междучасие

Вчера голямото междучасие се превърна във време за рок енд рол! Решихме днес да ви разкажем за него, за да започнем именно с тази дума - "вчера". Защото това е една от най - емблематичните песни на The Beatles, която някога звучеше на всяко голямо междучасие в цялото училище...Но това беше вчера. След което масовият музикален вкус се промени и "Вчера" си остана някъде там, в нашето безвъзвратно отминало вчера. До момента, в който учениците Йоанна Донкина и Павел Лазаров от 8 и 9 - ти Б клас се събраха и създадоха рок група Gymnazallica (намигване към Metallica ). И както всяка група започва от нищото, но с много ентусиазъм и мечти, така и Gymnazallica стартира от един малък ресурсен кабинет. Но човек е толкова голям, колко са големи мечтите му. И ето, че след близо 3 месеца репетиции дойде и най - голямото междучасие за дебют на сцена. Разбира се, това нямаше как да стане без подкрепата и доверието на ръководството на училището, което застана зад каузата на Gymnazallica да покаже на всички, че има и ДРУГА музика. Неочаквано и в най - дръзките мечти, цялото фоайе на 2 - ри етаж, та чак и по стълбището към 3 - ти, се изпълни с публика, която аплодира импровизирания концерт. Той започна с Химна на България, изпълнен на електрическа китара, след което прозвучаха хард режещите акорди на Nirvana, Революция Z, Metallica, Seven Nation Army, ритъм енд блус мотиви от Ерик Клептън и Джими Хендрикс...Докато не би звънецът за край на голямото междучасие... Но всеки звънец освен за край, звучи и за начало. За ново начало. Част от най - съкровеното ни "Вчера", когато The Beatles пееха: "O, I believe in yesterday!" ("О, аз вярвам във вчера!")